Wat is een energielabel? Uitleg + Voorbeeld

10 min read
Neem contact met ons op

Table Of Content

Most Viewed Articles

No items found.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning of bedrijfspand. Het label varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energieonzuinig) en is cruciaal voor het begrijpen van de energieprestaties en het potentieel voor energiebesparing.

Alle soorten energielabels op een rij

Er bestaan verschillende soorten energielabels, elk met een unieke betekenis. Een overzicht van energielabels helpt bij het identificeren van de energiezuinigheid: van A (groen, zeer zuinig) tot G (rood, zeer onzuinig). Dit overzicht geeft duidelijk weer welke energielabels er zijn. Leer hieronder meer over alle energielabels:

Voorbeeld: Energielabel C

Energielabel C duidt op een redelijk energiezuinige woning, maar met ruimte voor verbetering. Dit label wordt vaak gevonden in woningen die enige energiebesparende voorzieningen hebben, maar nog niet optimaal zijn.

Wil je een geheel energierapport inzien? Bekijk dan het hele voorbeeldrapport van de overheid!

Dit staat er op een energielabel

Een energielabel toont diverse belangrijke informatie. Het geeft niet alleen de energieklasse aan maar ook specifieke kenmerken zoals isolatie op verschillende plekken van het huis en diverse installaties. Hieronder staan ze voor je uitgelegd:

Isolatie

De isolatie wordt getoetst bij de gevels, gevelpanelen, daken, vloeren, ramen en buitendeuren. Deze onderdelen samen geven aan hoe energiezuinig het huis of het pand is aan de hand van de isolatie. 

Installaties

Als volgende wordt er gekeken naar de verschillende installaties van het huis of pand. Denk hierbij aan verwarming, warm water, zonneboiler, ventilatie, koeling en zonnepanelen. Hierbij wordt er gekeken naar of een verbetering aanbevolen is, ja of nee. 

Aardgasaansluiting

Vanuit daar wordt er gekeken naar de aardgasaansluiting. Dit houdt in of de verwarming gebruik maakt van een aardgasaansluiting of niet. Een verwarming die gebruikmaakt van deze fossiele energie zorgt voor veel CO2-uitstoot. Dit is iets waar Nederland in wil vernieuwen en uiteindelijk geheel vanaf wil. 

Warmtebehoefte in de wintermaanden

Daarna wordt er gekeken naar de warmtebehoefte in de wintermaanden. Dit heeft alles te maken met de isolatie. Hoe beter het huis of pand is geïsoleerd, hoe minder energie er vereist is om het in de winter warm te houden. 

Risico op hoge binnentemperaturen in de zomermaanden

Door de warme zomers wordt ook het risico op hoge binnentemperaturen steeds hoger. Een goede dakisolatie en zonwering kunnen er voor zorgen dat in de zomermaanden het binnen lekker koel blijft. 

Aandeel hernieuwbare energie

Zoals eerder vermeld zorgt het gebruik van fossiele energie voor veel CO2-uitstoot. Hernieuwbare energie wordt opgewekt door de zon, lucht, bodem en biomassa. Hoe meer van dit soort vormen van hernieuwbare energie je opwekt, hoe lager het aandeel van de fossiele energie en dus hoe beter het energielabel. 

Over deze woning en opnamedetails

Tot slot, worden de specificaties van de woning en de energieadviseur. Denk hierbij aan het adres, oppervlakte en bouwjaar van de woning en de naam en certificaathouder van de energieadviseur. 

Waarom een energielabel voor woningen en bedrijfspanden?

Een energielabel is essentieel voor zowel woningen als bedrijfspanden. Het biedt niet alleen inzicht in energiezuinigheid, maar is ook cruciaal voor waardebepaling, verkoopbaarheid, en het voldoen aan milieuwetgeving. Daarnaast kan je ook zien wat je kan verbeteren, zoals bij een maatwerkadvies.

Energielabel aanvragen voor je woning

Het aanvragen van een energielabel woning kan eenvoudig bij Renewable Partners. Zorg dat je alle benodigde informatie bij de hand hebt.

Energielabel aanvragen voor je bedrijfspand

Voor een energielabel bedrijfspand volgt een vergelijkbaar proces. Het is belangrijk om alle relevante gebouwinformatie en energiegebruik gegevens paraat te hebben.

Andere relevante kennisbank artikelen

Voor meer diepgaande informatie, bezoek onze kennisbank waar artikelen staan over gerelateerde onderwerpen zoals voorlopig energielabel en antwoord op de vraag, wat is mijn energielabel?

Niek is één van de twee oprichters van Renewable Partners en hoofd-energieprestatie binnen het bedrijf. Samen met het team zorgt hij voor kwaliteit, goed doordachte adviesrapporten en het sleutelen aan de beste service voor onze klanten.

Comments

Leave a comment

Your comments will appear above once approved. We appreciate you!

Thank you!

Your comment will appear above automagically ✨

Refresh Page
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang uw eigen energielabel

Onze diensten helpen u bij het behalen van uw eigen energielabel!
Aanvragen

FAQ

Wat is een slecht energielabel?
Hoe weet ik welk label mijn woning heeft?
Is een energielabel verplicht?
Hoe oud mag een energielabel zijn?
Kan ik zelf mijn energielabel berekenen?
Hoe verbeter ik mijn energielabel?

Plan nu een afspraak in voor één van onze diensten

Renewable Partners verwerkt je gegevens om je aanvraag te verwerken en om je te informeren over onze dienstverlening.
Oeps! Er kan iets gebeuren bij het indienen van de formulieren.