Dit zijn de kosten die aftrekbaar zijn bij de verkoop van je woning
Bij de verkoop van je woning komen veel kosten kijken en kun je een aantal daarvan aftrekken. Dit zijn voornamelijk kosten die direct verband houden met de financiering van je woning, zoals:
Taxatiekosten
Taxatiekosten zijn aftrekbaar wanneer deze kosten zijn gemaakt om de financiering van de woning rond te krijgen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het oversluiten van een hypotheek of bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek.
Kosten doorhalen hypotheek
Wanneer je je hypotheek aflost, kunnen de kosten doorgehaald worden (royement). Deze kosten zijn te vinden op de ‘nota van notaris’. Dit krijg je van de notaris bij de sleuteloverdracht.
Boeterente
Als je je hypotheek aflost voordat de termijn is verstreken, kun je te maken krijgen met boeterente. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar, omdat ze worden beschouwd als kosten voor het verkrijgen van de woningfinanciering.
Notariskosten deels aftrekbaar
Bij de verkoop van je woning komt er altijd wel een notaris bij kijken. De notaris regelt namelijk de hypotheekakte en (soms de) koopovereenkomst. De kosten die samengaan met de hypotheekakte passeren zijn wel aftrekbaar. De kosten voor het opmaken en passeren van de koopovereenkomst zijn daarentegen niet aftrekbaar. Het kan ook voorkomen dat deze kosten bij de verkopers of kopers komen te liggen, dit hangt af van v.o.n. of k.k.
Andere aftrekbare kosten
Andere kosten die aftrekbaar zijn, zijn bijvoorbeeld advieskosten voor het krijgen van een hypotheek, kosten voor de NHG (Nationale Hypotheek Garantie), en soms bepaalde bankkosten.
Verschil aftrekbare kosten k.k. en v.o.n.
Kosten koper (k.k.) en vrij op naam (v.o.n.) zijn termen die je vaak tegenkomt bij de aankoop van een huis, maar ze spelen ook een rol bij de verkoop. Is de woning vrij op naam dan liggen de kosten van de overdracht bij de verkopende partij. Deze partij heeft namelijk de meeste aftrekbare kosten gemaakt. Doorgaans is kosten kopen vaker van toepassing en zie je dit ook het meest. Hierdoor kan jij als kopende partij de meeste aftrekbare kosten maken.
Welke kosten zijn niet aftrekbaar bij de verkoop? Kosten verkoopmakelaar
De kosten die je maakt voor een verkoopmakelaar zijn niet aftrekbaar. Deze kosten worden gezien als kosten voor de verkoop zelf, niet voor de financiering.
Kosten energielabel
De kosten voor het verkrijgen van een energielabel zijn ook niet aftrekbaar. Hoewel verplicht bij de verkoop, vallen ze niet onder de aftrekbare kosten.
Betaal ik belasting over de winst bij het verkopen van mijn huis?
Hou je een bedrag over na aflossing van de hypotheek en aftrek van alle kosten? Dan is dit bedrag onbelast en betaal je er dus geen belasting over. Zet je dat geld daarna bijvoorbeeld op je spaarrekening, dan betaal je hier wel vermogensrendementsheffing over. Let ook op, als je een nieuwe woning hebt gekocht, dan moet je de ‘winst’ uit je oude woning in je nieuwe woning stoppen. Doe je dit niet dan is het niet mogelijk en mag je niet 100% van je nieuwe hypotheek kosten fiscaal aftrekken.
Aftrekbare kosten bij schuld na verkoop
De rente op een afgesloten lening om je restschuld te betalen is sinds 2018 niet meer aftrekbaar. Je kan je restschuld meenemen naar je nieuwe hypotheek, dan betaal je de restschuld over een langere periode op een maandelijkse basis.
Aftrekbare kosten bij nieuwbouwwoning
Het kopen van een nieuwbouwwoning is altijd vrij op naam. Hierbij is het gevolg dat de projectontwikkelaar (verkopende partij) de notaris betaald. Je hebt hierbij geen notariskosten die je fiscaal kunt aftrekken.
Een leuk feitje
Wist je dat volgens NOS een woning met energielabel A of B gemiddeld een maand minder lang in de verkoop staat dan een woning met een D label?
Waarom jouw energielabel bij Renewable Partners aanvragen?
Je wilt snel duidelijkheid zonder gedoe.Bij Renewable Partners ontvang je binnen vijf werkdagen een officieel en betrouwbaar energielabel, uitgevoerd door gecertificeerde adviseurs die kwaliteit garanderen.
Geen verrassingen achteraf. Bij ons weetje vooraf precies waar je aan toe bent, met heldere prijzen en een duidelijk proces dat je volledig ontzorgt van aanvraag tot oplevering.
Elk bedrijfspand is uniek, en dat begrijpen wij als geen ander. Daarom ontvang je bij Renewable Partners niet alleen een energielabel, maar ook praktisch advies dat écht past bij jouw situatie en verduurzamingsdoelen.
Lees meer over andere energielabels
Wil je meer weten over energielabels? Bekijk hieronder alle energielabels en wat ze betekenen:
Een energielabel aanvragen in 3 stappen
Vraag gemakkelijk je energielabel aan in 3 simpele stappen!
Energielabel aanvragen voor je woning
Een energielabel woning is niet alleen belangrijk voor de verkoop van je woning, maar ook verplicht. Vraag deze vandaag nog aan!
Energielabel aanvragen voor je bedrijfspand
Het hebben van een energielabel bedrijfspand is verplicht sinds 1 januari 2023. Vraag deze gemakkelijk aan!
Andere relevante kennisbank artikelen
Wil je graag meer lezen en leren over energielabels? Bekijk onze kennisbank artikelen over energielabel checken en definitief energielabel!
Ontvang hier je eigen energielabel
Comments