Woningwaarde verbeteren

Neem contact met ons op

Most Viewed Articles

No items found.

Welke Maatregelen Zorgen voor Waardevermeerdering van je Huis?

De stijging van de huizenprijzen is niet het enige wat je huis meer waard kan maken. Ook een verbouwing kan zorgen voor waardevermeerdering van je huis. Maar niet elk type verbouwing voegt evenveel waarde toe aan je woning. Een uitbouw levert bijvoorbeeld meer waardestijging op dan een nieuwe keuken of badkamer. Hoe zit dat precies? En kun je echt de kosten van een verbouwing volledig terugverdienen? Ontdek het hieronder.

Wat Betekent Waardevermeerdering van je Huis?

Waardevermeerdering betekent dat je huis meer waard is geworden. Oftewel: als je nu een ‘Te koop’-bord in de tuin zou zetten, zou je meer voor je woning krijgen dan eerst of dan toen je het huis kocht. Dat is goed nieuws, zelfs als je geen verhuisplannen hebt. Het betekent namelijk dat je overwaarde hebt op je huis.

Die overwaarde kun je soms opnemen door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek te nemen. En ook als je er niets mee doet, is het fijn dat je woning meer oplevert. Mogelijk kun je daardoor je risico-opslag verlagen. En anders is dankzij de overwaarde sowieso de kans een stuk kleiner dat je ooit met een restschuld blijft zitten. Ook fijn!

Wat Verhoogt de Waarde van je Huis?

Naast de stijging van de huizenprijzen in de markt, kan je huis ook meer waard worden door een verbouwing of als je je woning verduurzaamt. Verduurzaming maakt je woning bijna altijd meer waard. Bij een verbouwing verschilt de waardestijging per type verbouwing.

Over het algemeen geldt dat je woning alleen meer waard wordt als de verbouwing je huis aantrekkelijker maakt voor potentiële nieuwe eigenaren, als je energieverbruik omlaag gaat of als het de oppervlakte van je woning vergroot.

Houd er rekening mee dat smaakgevoelige verbouwingen je woningwaarde niet altijd verhogen. Laat je bijvoorbeeld een nieuwe badkamer plaatsen omdat de oude badkamer niet jouw smaak was? Dan wordt je woning daardoor niet per se meer waard. Het kan zomaar zijn dat nieuwe huiseigenaren minder gecharmeerd zijn van je badkamerrenovatie dan jij.

Hoeveel Waardevermeerdering van je Huis kun je Verwachten na een Verbouwing?

We geven je voor elk type verbouwing een indicatie van de waardevermeerdering die je kunt verwachten.

Waardevermeerdering door Groter Woonoppervlak

Je woonoppervlak vergroten voegt vaak de meeste waarde toe aan je huis. Vierkante meters zijn kostbaar, dus zal extra woonruimte altijd zorgen voor waardevermeerdering van je huis. Dat maakt dit een interessant type verbouwing. Je kunt hierbij denken aan een uitbouw, een (grotere) dakkapel of soms zelfs een kelder onder je woning.

Als een verbouwing het woonoppervlak vergroot, dan is de waardevermeerdering meestal 60-100% van de gemaakte verbouwkosten.

Let op: het verschilt per woonplaats wat de verbouwing concreet aan meerwaarde oplevert. Dat heeft alles te maken met de prijs per vierkante meter. Als je bijvoorbeeld in hartje Utrecht woont, dan ligt de waarde van één extra vierkante meter veel hoger dan de waarde van een vierkante meter extra in een Zeeuws dorp. Daarom is de waardevermeerdering groter als je in de Randstad woont.

Waardevermeerdering door Verduurzaming

Je woning verduurzamen is een goede manier om energie te besparen. Ook zorgen energiebesparende maatregelen voor waardevermeerdering van je huis. Mensen – ook mogelijke toekomstige kopers van je huis – hechten nu eenmaal steeds meer waarde aan het energielabel van een woning. Dat maakt een warmtepomp, zonnepanelen, nieuw isolatiemateriaal of betere beglazing een extra interessante investering.

Hoeveel je woning extra waard wordt door verduurzaming? Ga ervan uit dat je woningwaarde stijgt met 75-85% van de geïnvesteerde kosten. Overigens mag je wel 100% van de verduurzamingsmaatregelen meefinancieren met je hypotheek. Bij verduurzaming mag je tot 106% van je marktwaarde opnemen aan hypotheek (mits dit bij je inkomen past).

Daar komt nog bij dat volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) energiezuinige woningen (huizen met label A of B) meestal sneller worden verkocht.

Hogere Woningwaarde door Verbouwing van de Zolder

Een dakkapel plaatsen of een trap naar de vliering maken draagt ook bij aan een hogere woningwaarde. Dat geldt zeker als je zolder op dit moment nog geen volwaardige kamer is. Door een dakkapel te plaatsen of een trap te realiseren (als je die nog niet had) wordt je woning groter. Dat is fijn voor jezelf, want je hebt er een complete etage bij. Ook leidt het tot waardevermeerdering.

Je woningwaarde stijgt in dit geval met zo’n 60-100% van de geïnvesteerde kosten.

Hogere Woningwaarde door Betere Indeling

Is jouw woning op dit moment onhandig ingedeeld? Heb je bijvoorbeeld één enorme slaapkamer en mis je daardoor plek voor werkkamers? Dan kun je ervoor kiezen om een etage anders in te delen. Je plaatst bijvoorbeeld een tussenmuur, zodat er extra kamers ontstaan. Dat is niet alleen voor jezelf fijn, maar laat ook je woning in waarde stijgen. Op Funda valt je woning dan bijvoorbeeld onder de vier- in plaats van driekamerwoningen. Vaak wordt je huis daarmee meer in trek.

Hoeveel dit precies oplevert? Dat hangt af van de eerdere indeling en de nieuwe indeling van je huis.

Waardestijging door Nieuwe Keuken of Badkamer

Helaas, een verbouwing van je keuken of badkamer levert meestal geen grote waardevermeerdering op. Oké, dat zal wél het geval zijn als je op dit moment een heel vervallen badkamer of keuken hebt en die moderniseert. Maar je zult er nooit de volledige investering uit halen. Zo’n verbouwing doe je dan ook meestal puur om je eigen wooncomfort te vergroten.

Waarom dat zo is? Omdat badkamers en keukens erg smaakgevoelig zijn. Misschien ben jij weg van marmeren badkamertegels, maar vinden andere mensen dat helemaal niet mooi en slopen ze dat er juist uit.

Een verbouwing van de badkamer of keuken zal meestal hooguit zo’n 50% van de kosten aan waardevermeerdering opleveren.

Waardevermeerdering Huis door Klein Onderhoud

Hoe zit het dan met de waarde van je huis als je kleine onderhoudswerkzaamheden oppakt? Denk aan de kozijnen schilderen, muren opnieuw stucen of schilderen, je woning netter afwerken of de tuin aanpakken. Tja, dat alles zorgt natuurlijk voor een nettere uitstraling van je huis. Fijn voor jou én handig als je ooit de woning te koop zet. Dan komt je huis beter naar voren op Funda.

In die zin levert het je zeker een kleine waardevermeerdering van je huis op. Maar het zal niet zo zijn dat je woning door een fris likje verf meteen € 1.000,- meer waard is.

Hoe zit het met de WOZ-waarde na een Verbouwing?

Het enige nadeel van waardevermeerdering van je huis is dat je meer kwijt bent aan diverse belastingen. Het gaat dan onder andere om de OZB-belasting en het eigenwoningforfait. Althans, die zullen niet meteen stijgen, maar wel zodra de hogere woningwaarde door de verbouwing terug te zien is in de WOZ-waarde. Dat is de geschatte waarde van je woning op 1 januari een jaar geleden. Daar worden diverse belastingen op gebaseerd.

Aan de andere kant kleven er ook veel voordelen aan een hogere WOZ-waarde (en aan een hogere woningwaarde in het algemeen). Zo kun je wellicht de risico-opslag (en daarmee de rente) voor je hypotheek verlagen of juist extra hypotheek opnemen voor interessante doeleinden. Mooi meegenomen dus, zo’n stijging van je woningwaarde.

Waarom jouw energielabel bij Renewable Partners aanvragen?

Snel en betrouwbaar energielabel binnen 5 werkdagen

Je wilt snel duidelijkheid zonder gedoe.Bij Renewable Partners ontvang je binnen vijf werkdagen een officieel en betrouwbaar energielabel, uitgevoerd door gecertificeerde adviseurs die kwaliteit garanderen.

Transparante tarieven en geen verborgen kosten

Geen verrassingen achteraf. Bij ons weetje vooraf precies waar je aan toe bent, met heldere prijzen en een duidelijk proces dat je volledig ontzorgt van aanvraag tot oplevering.

Persoonlijk advies op maat voor jouw bedrijfspand

Elk bedrijfspand is uniek, en dat begrijpen wij als geen ander. Daarom ontvang je bij Renewable Partners niet alleen een energielabel, maar ook praktisch advies dat écht past bij jouw situatie en verduurzamingsdoelen.

Lees meer over andere energielabels

Wil je meer weten over de verschillende energielabels? Bekijk ze dan allemaal.

Een energielabel aanvragen in 3 stappen

Een energielabel aanvragen bij Renewable Partners is gemakkelijk gedaan in 3 simpele stappen!

Energielabel aanvragen voor je woning

Wil je een energielabel woning aanvragen? Doe dat vandaag nog!

Energielabel aanvragen voor je bedrijfspand

Heb je een energielabel bedrijfspand nodig? Ook dan helpen we je graag verder!

Andere relevante kennisbank artikelen

Wil je graag meer te weten komen over alles omtrent energielabels? Bekijk dan onze artikelen over definitief energielabel en energielabel checken!

Niek is één van de twee oprichters van Renewable Partners en hoofd-energieprestatie binnen het bedrijf. Samen met het team zorgt hij voor kwaliteit, goed doordachte adviesrapporten en het sleutelen aan de beste service voor onze klanten.

Comments

Leave a comment

Your comments will appear above once approved. We appreciate you!

Thank you!

Your comment will appear above automagically ✨

Refresh Page
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ontvang hier je eigen energielabel

Onze diensten helpen je bij het behalen van een eigen energielabel
Aanvragen

Plan nu een afspraak in voor één van onze diensten

Vult dit formulier in en u krijgt van ons een link om een afspraak in te plannen.
Renewable Partners verwerkt je gegevens om je aanvraag te verwerken en om je te informeren over onze dienstverlening.
Oeps! Er kan iets gebeuren bij het indienen van de formulieren.