Hernieuwbare energieblogs
Geschreven door
Niek Theuws

Een energielabel bij je huurwoning is verplicht

10 min read

Inhoudsopgave
Tegenwoordig is het energielabel van je huurwoning niet alleen een interessant gegeven maar ook een verplichte informatiebron voor zowel huurders als verhuurders.

Het energielabel van je huurwoning opvragen

Het opvragen van het energielabel van je huurwoning is de eerste stap naar een energiebewuste huurervaring. Dit label geeft inzicht in de energie-efficiëntie van de woning, variërend van label A (zeer energiezuinig) tot en met G (zeer energie onzuinig). Je kunt dit label eenvoudig opvragen via het online register van milieucentraal.nl (onderdeel van de overheid) of door contact op te nemen met je verhuurder.

Het energielabel van jouw huurwoning beïnvloedt de huurprijs

Het energielabel van een huurwoning heeft direct invloed op de huurprijs. Woningen met een hoger energielabel (A of B) zijn doorgaans energiezuiniger, krijgen meer huurpunten, wat leidt tot lagere energiekosten voor de huurder en doorgaans een hoger bedrag aan huur per maand. Lees gelijk verder over alle verschillende energielabels!

Het nieuwe energielabel

In de afgelopen jaren zijn er 3 verschillende rekenmethodes geweest om een energielabel te berekenen. Het begon met het oude energielabel, daarna de energie-index en daarna het nieuwe energielabel. Zie hieronder wat ze inhouden:

  • Oude energielabel: deze rekenmethode werd tot 1 januari 2015 gebruikt en geregistreerd. Hierbij werd er gekeken naar 10 kenmerken van de woning. 
  • Energie-index: deze werd gebruikt tot en met 31 december 2020. Hierbij werd er gekeken naar 150 verschillende kenmerken van de woning.
  • Nieuwe energielabel: deze manier van energielabel berekenen wordt sinds 1 januari 2021 gebruikt. Deze berekening rekent uit hoeveel fossiele energie je huis per m2 per jaar verbruikt. Dit verbruik wordt dan vertaald naar een energielabel.

Het energielabel van jouw huurwoning verbeteren

Je verhuurder is verantwoordelijk voor het energielabel en de energiebesparende aanpassingen aan je huurwoning. Toch kan je zelf kleine dingen doen die invloed hebben op je energieverbruik en je maandelijkse energierekening kunnen verlagen. Bekijk hieronder onze tips:

  • Thermostaat: veel mensen hebben hun thermostaat vrij hoog staan in de winter. Zet de thermostaat op maximaal 19 graden en trek warme kleding aan. Als je gewend bent aan de 19 graden, kan je het nog een graadje minder proberen naar 18. 
  • Deuren: zet de verwarming niet aan in ruimtes waar je niet lang bent. Houd daarnaast tussendeuren dicht, hierdoor kan de warmte uit bijvoorbeeld je woonkamer niet ontsnappen. 
  • Douchen: leer jezelf aan, of zet een timer, dat je maximaal 5 minuten gaat douchen. Ga daarnaast ook minder vaak in bad. Zo’n 80% van al het warmwaterverbruik is via de douche en in bad. 
  • ‘s Nachts: als je ‘s nachts naar bed gaat, zet dan de thermostaat op 15 graden. Doe dit een uurtje van tevoren, want je huis koelt niet direct af. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 graden, anders duurt het de volgende dag te lang voor je huis om weer op te warmen. 

Een leuk feitje

Wist je dat 1 windturbine al genoeg energie kan opwekken om 1400 woningen te voorzien van stroom in hun jaarlijkse energiebehoefte?

Veelgestelde Vragen

Wat moet ik doen als ik geen of onjuist energielabel heb?
Welk energielabel is verplicht bij een huurwoning?
Hoe wordt het energielabel bepaald bij een huurwoning?
Heeft het energielabel invloed op de huurprijs?

Lees meer over andere energielabels

Wil je meer weten over alle energielabel, wat ze inhouden en hoeveel energie ze verbruiken? Bekijk hieronder alle energielabels:

Een energielabel aanvragen in 3 stappen

Vraag gemakkelijk je energielabel aan bij Renewable Partners, je partner in energie.

Energielabel aanvragen voor je woning

Het aanvragen van een energielabel woning is een eenvoudige maar essentiële stap voor elke huurder of verhuurder. Het zorgt niet alleen voor naleving van de wetgeving maar verhoogt ook het bewustzijn over het belang van energie-efficiëntie.

Energielabel aanvragen voor je bedrijfspand

Net als bij huurwoningen, is het energielabel bedrijfspand verplicht om over een geldig energielabel te beschikken. Dit label moet zichtbaar zijn bij verkoop, verhuur, of oplevering van het pand.

Andere relevante kennisbank artikelen

Meer leren over energielabels en hoe ze werken? Lees snel verder over het definitief energielabel of energielabel checken.

10 min read

Ontvang uw eigen energielabel
Onze diensten helpen u bij het behalen van uw eigen energielabel!
Energielabel Aanvragen